Caravana Medicală și Caravana Culturală într-un cartier timișorean 2022

04.09.2022

„Multă lume nu își verifică tiroida decât când e târziu. Am găsit câteva cazuri, nu foarte grave, dar cu suspiciuni și am programat pacienții să revină cu trimitere de la medicul de familie, să continuăm investigațiile”, ne-a spus doamna doctor.
Persoanele care stau la coadă să le vină rândul după ce au trecut pe la alte „cabinete” sunt, în general, în vârstă. Au tensiune, probleme cu inima sau cu digestia. Nu le vine să creadă că totul poate fi așa e simplu, că primesc asistență specializată fără să umble pe la policlinici și spitale.

„E prima oară în viața mea că văd așa ceva. E o minune!”, îmi împărtășește o doamnă cu destule suferințe știute și neștiute, care au purtat-o prin spitale.

Pacienții sunt îndrumați spre corturile unde se fac examinări de specialitate

Nici cortul de Pediatrie nu a rămas fără vizitatori. În cartierul Blașcovici sunt mulți copii, deși banățenii sunt codași la demografie. Părinții i-au adus pentru a fi siguri că totul e în ordine.

Un exercițiu de solidaritate

„Îmi dau seama după afluență, și aici, și la Buziaș sau Orăștie unde am fost anterior, că oamenii evită să meargă la medic din două motive: pandemia și prejudecata că doctorul așteaptă bani. Medicii care vin voluntari la acțiunile noastre vindecă nu doar boli, ci și prejudecățile instalate adânc în mentalitatea oamenilor. În plus, este un exercițiu care a unit corpul medical, de obicei divizat. Am avut peste 700 de medici care au lucrat gratis la Maratonul vaccinării, când am vaccinat peste 8000 de persoane, oricând găsim voluntari pentru caravanele noastre, e suficient să lansăm chemarea”, spune doctorul Dorel Săndesc, sufletul acțiunilor.

Treaba nu se termină cu un consult, ci continuă cu programarea pacienților la investigații extinse, dacă e cazul.

Doctorul Dorel Săndesc și profesorul Aurel Mogoșeanu, părintele ATI din Timișoara

În Blașcovici doctorul Săndesc l-a adus și pe părintele ATI-ului timișorean, profesorul Aurel Mogoșeanu, nonagenar peste puțin timp, cu 42 de ani de carieră în ATI. „Sunt fericit și puțin trist când văd ce fac acești tineri, succesorii mei. Trist fiindcă eu nu am putut să fac ce fac ei azi, vremurile erau altele. Dar când îi văd, îmi crește inima, știu că nu a fost degeaba”, se confesează venerabilul profesor.

Se apropie încheierea programului medical. Sunt și șase nou vaccinați, convinși de medici că totul va fi bine. Cei mai mulți pacienți erau deja vaccinați, fiindcă au înțeles că aceasta e soluția.

Fotografia de la sfârșitul zilei. După aproape 60 de consultații, fețele sunt destinse

Pozele de grup de la final ale medicilor arată chipuri destinse, nici urmă de „burnout”, după o muncă în ritm susținut. Data viitoare se va merge la azilul de noapte.

Porția de cultură: teatru, film, expoziție foto

Forfota din zonă este dublată de pregătirile pentru felia de cultură oferită de Caravana cinematografică a festivalului ROD, organizată de Asociația DocuMentor după vizitele medicale. Se instalează un ecran uriaș, se verifică amplificatoarele de sunet, iar în fundal stau înșirate pe frânghie, ca rufele la uscat, fotografii realizate de cinci fotografi care au dat o raită prin cartier și au prins în instantanee figuri, atitudini, cutume. Ei sunt Adrian Pîclișan, Oana Stoian, Remus Daescu, Petru Cojocaru, Virgil Simionescu. Blașcovicenii sunt amuzați când se recunosc în imagini.

Fetița se recunoaște în fotografiile din expoziția inițiată de DocuMentor despre cartierul Blașcovici din Timișoara

Regizorul Florin Iepan, organizatorul Festivalului ROD, crede că, pe de o parte este o acțiune culturală rar oferită comunităților mici, în aer liber, pe de alta, asocierea cu Caravana medicală este un gest de admirație pentru ce fac acești doctori, în timpul lor liber.

Teatrul independent Auoleu în fața publicului din Blașcovici

Și DocuMentor a folosit chemări simpatice pentru a atrage publicul:„Nu știm dacă ați auzit, dar e musai să aflați. După drumuri prin Banat, sâmbătă și duminică aducem Caravana culturală ROD înapoi în Timișoara, pe strada Cosmonauților. I-am chemat pe Auăleu și pe Teatrul Basca să facă spectacol; aducem ecran și filme – de la scurtmetraje la lungi, de la animații la live action – pentru a încânta cartierul, de la mic la mare”.

Începe Festivalul ROD și caravana cinematografică în cartierul Blașcovici

Scaunele verzi așezate cu distanța regulamentară s-au umplut spre seară când actorii teatrului independent Auoleu, Christine Cizmaș și Ionuț Pârvulescu, au distrat publicul cu un Huooo! satiric despre societatea românească, pentru cine are urechi de auzit. La filmul Yeti, omul zăpezilor, o animație de Hollywood, cum ne-au asigurat organizatorii, copiii cartierului s-au asezat mai în față, vegheați de părinți și bunici, care s-au amuzat și ei deopotrivă.

Yeti, omul zăpezilor, animație premiată pentru mici și mari

Duminică publicul e așteptat la documentarul Crulic și la Casa cu maimuțe, un spectacol al teatrului Basca.
S-a lăsat întunericul, au apărut jachetele și păturile pentru o vizionare confortabilă, fiindcă începe să se facă simțită răcoarea toamnei, în acest luminos debut de septembrie.

( Articol preluat de pe site-ul www.romania.europalibera.org )

Înapoi