Caravana medicală și caravana culturală la pachet pentru locuitorii unui cartier neglijat din Timișoara

04.09.2022

Locuitorii cartierului Blașcovici din Timișoara au fost chemați să participe la caravanele medicale și culturale care le pot aduce și sănătate și bună dispoziție. Au venit cu mic cu mare

Două anunțuri simultane i-au chemat pe timișorenii cartierului Blașcovici în week-end pe terenul viran dintre blocuri să profite de analize și consultații gratuite, să se vaccineze dacă doresc și să se bucure de teatru, film și o expoziție de fotografie despre cartierul lor. Au venit aproape 200.

Au pus mână de la mână Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”, Universitatea de Medicină, spitalele din Timișoara și Asociația DocuMentor care s-au asociat pentru a oferi locuitorilor unui cartier uitat de autorități servicii medicale și un strop de cultură. Blașcovici este un perimetru cu blocuri muncitorești aproape de linia ferată și case mici, încet-încet înlocuite de vile, o zonă verde, liniștită, cu lume amestecată, care nu beneficiază de nicio clinică, de supermarket sau de alte facilități.

Doctorul ATI Dorel Săndesc și regizorul Florin Iepan sunt inițiatorii caravanelor „Împreună pentru viață”.

Timișoara nu are prin tradiție mahalale, însă unele cartiere au păstrat un aer patriarhal, conservat de pe vremea când cartierele erau niște sate arondate orașului.

Locuitor din zonă spune povestea cartierului Blașcovici

Apelul prietenos a avut efect
„ Lume, lume! Vă invităm la un nou episod al unui proiect deosebit, medical și cultural, inițiat în premieră națională, care vă oferă consulturi de specialitate multiple: Cardiologie, Medicină Internă/Gastroenterologie, Neurologie, Pneumologie/boli respiratorii, Pediatrie, Endocrinologie/screening al tiroidei, Dermatologie, Alergologie etc. Vom face măsurarea tensiunii arteriale, EKG, Ecografie, Spirometrie/teste respiratorii, Dermatoscopie și alte teste. TOTUL GRATUIT! Vaccinare, pentru cei care doresc, cu vaccinuri Pfizer sau Johnson&Johnson”, sună chemarea organizatorilor distribuită pe rețelele sociale, pe afișe și fluturași.

Medicul ATI Dumitru Șutoi întocmește fișa medicală a unui pacient

Când am ajuns la fața locului, cele cinci corturi marcate fiecare cu o specialitate medicală și dotate cu aparatură, ca niște cabinete veritabile, erau ocupate, iar la masa din mijloc pacienților li se lua tensiunea și li se întocmea o fișă medicală. În fața cortului de Medicină internă stătea lumea în așteptare pe scaune.

„Mi-am pus halatul alb și am plecat prin cartier cu unul din colegii mei să anunțăm că suntem aici. Am vorbit cu lumea din blocuri, am trecut și pe la birtul cartierului, „La Oana”, să chemăm oamenii explicându-le că nu am venit să îi forțăm să se vaccineze, ci le oferim analize și consultații medicale gratuite”, ne-a povestit doctorul Dorel Săndesc, președintele Asociației pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”. Pe parcursul zilei de sâmbătă, 4 septembrie, cei 30 de medici voluntari și trei auxiliari n-au avut decât mici pauze, fiindcă în decurs de cinci ore au consultat aproape 60 de pacienți.

Cortul de consultații Endocrinologie are ecograf pentru depistarea bolilor tiroidei

Doctorița Sorina Neagu, specialist ORL, a venit de la Orăștie. S-a cunoscut cu echipa de la Timișoara cu ocazia unei caravane similare în zona Orăștiei și s-a oferit voluntar. Tânărul medic Dumitru Șutoi face parte din echipa ATI și își motivează prezența prin compasiunea pentru oamenii suferinzi.
Doamna Dana David, specialist în endocrinologie, a făcut până la sfârșitul zilei 30 de ecografii menite să descopere suferințe ale tiroidei și alte boli endocrine.

Înapoi