IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA - Caravana medicală organizată în comuna Nadăş, jud. Arad 26-28.10.2018

26.10.2018

Etapa a 3-a a proiectului „Împreună pentru viață – Izolați în România”, caravana medicală inițiată de Asociația Non Profit pentru Anestezie și Terapie Intensivă “Aurel Mogoșeanu”, ce încearcă să compenseze lipsa adresabilității la medic și deficitul de servicii medicale din zonele rurale izolate ale României – va avea loc în perioada 26-28 octombrie a.c., în comuna Nadăș (județul Arad), un loc greu încercat în perioada post-revoluționară.

Medici din Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, din specialitățile anestezie-terapie intensivă, urologie, medicină internă, cardiologie, împreună cu colegii lor din Spitalul Municipal de Urgență Timișoara, din specialitățile oftalmologie și cardiologie, vor efectua consulturi complexe, multidisciplinare, urmând modelul edițiilor anterioare din Valea Cernei și Munții Orăștiei.Vor beneficia de servicii medicale complexe (analize medicale, consult cardiologic, urologic, gastroenterologic, oftalmologic) locuitorii localităților Nadăș, Tauț, Minișel, caravana medicală stabilindu-și locația în Nadăș.“Rostul medicului este să-și ajute semenii. Or, sunt oameni care nu pot ajunge la un medic, deși ar avea nevoie de o consultație, de un sfat, de analize, de medicație. Ei bine, am hotărât să mergem noi la oamenii din așezările izolate, greu accesibile. Sunt bucuros că suntem împreună pentru viață”, a spus inițiatorul proiectului, prof. univ. dr. Dorel Săndesc.

Caravana medicală mobilă de la Spitalul Judeţean din Timișoara s-a aflat la a treia ediţie şi a fost compusă din 30 de medici de toate specialitaţile. Având în dotare trei aparate EKG, laborator de analize mobil, au oferit consultaţii gratuite de urologie, cardiologie, interne şi oftalmologie. Pacienții cu probleme de vedere au primit gratuit ochelarii de care au nevoie.
Sâmbătă, până la ora prânzului, au fost consultate 120 de persoane din satele Nadăş, Minişul de Sus, Minişul de Jos şi Tauţ din judeţul Arad. Pentru că le este greu să ajungă la medic plecând din vârf de munte, unii localnici spun că nu au mai fost la doctor chiar și de câțiva zeci de ani.

Fiecare sat al comunei Tauţ are câteva sălaşuri care de care mai izolate. Sunt cazuri în care oamenii au de parcurs chiar și 10 kilometri pentru a ajunge la Cabinetul Medical din centrul comunei.

Pentru cei care nu au avut cu ce să se deplaseze, Primăria le-a asigurat mijlocul de transport necesar pe raza comunei pentru a putea ajunge la caravană să-şi facă analizele şi controlul medical.

 

 

 

 

Înapoi