Ne găsiţi şi pe: Facebook Instagram

Activitate

Caravana medicală timișoreană, consultații gratuite în județul Sibiu

La finalul acestei săptămâni, în județul Sibiu, foarte aproape de Sighișoara, se desfășoară Sărbătoarea tuberozelor. La eveniment va fi prezentă și o caravană medicală din Timișoara care va oferi consultații gratuite.

La sfârșitul acestei săptămâni, în 6 și 7 august, în județul Sibiu, în arealul localităților Hoghilag, Valchid și Prod, are loc Sărbătoarea tuberozelor. Deși manifestarea datează încă din Evul Mediu
– atunci când sașii din zonă au adus și cultivat pentru prima dată tuberoze (numite și chiparoase)
– 2022 este doar al șaselea an în care este marcată.
În acest an, Sărbătoarea tuberozelor va îmbina nenumărate activități: tururi ghidate prin grădinile cu tuberoze ale gospodarilor, lansări de carte, concerte muzicale, târguri de produse locale, conferințe, ateliere de creație etc.
„În premieră, tuturor acestor acțiuni li se adaugă, duminică, 7 august, deja bine știuta caravană medicală timișoreană, aflată la cea de-a XVIII-a ediție. Asociația pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu” din Timișoara, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” – Timișoara, va efectua pro bono examinări”, transmit reprezentanții Asociației pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”.
Vor fi oferite consultații din domeniile:

  • Analize de laborator – hematologie – pe loc;
  • Cardiologie, cu EKG și ecografie;
  • Chirurgie plastică și reparatorie;
  • Dermatologie;
  • Endocrinologie, cu ecografie tiroidiană;
  • Gastroenterologie, cu ecografie abdominală;
  • Neurologie;
  • Pediatrie;
  • Pneumologie, cu spirometrie.

Echipa caravanei medicale va fi formată din 25 de voluntari. Lor li se vor alătura nume importante din medicina românească: Prof. Univ. Dr. Tiberiu Bratu, Prof. Univ. Dr. Liviu Pop, Prof. Univ. Dr. Ioan Sporea, precum și inițiatorul acestor caravane, Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc.

 

 

Asociatia ATI Timisoara, în parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" Timisoara”, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Pius Brînzeu" Timișoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Victor Babes Timisoara și RDP Consulting, cu sprijinul SC Cerealcom Dolj SA, S.C. Profi Rom Food S.R.L. Timisoara - Punct de Lucru Oradea,
Essilor Academy România, Look Optic SRL, Hellimed srl, Diamedics Impex SRL organizează 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐚̆ ”𝐈̂𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚̆!” 𝐢̂𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐁𝐫𝐞𝐳𝐨𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟐𝟒-𝟐𝟓 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐.
În cadrul acestei Caravane Medicale 𝐯𝐨𝐫 𝐟𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐥𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 (𝟐𝟒 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐 – 𝐂𝐚̆𝐦𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐬𝐚𝐭 𝐂𝐚̆𝐥𝐢𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝟐𝟓 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐 - 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐂𝐚𝐦𝐩 𝐁𝐫𝐞𝐳𝐨𝐢. 𝐈̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐚̂𝐧𝐝 𝐜𝐮 𝐨𝐫𝐞𝐥𝐞 𝟎𝟗:𝟎𝟎).
𝐒𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐢𝐝𝐢𝐬𝐜𝐢𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐚𝐥𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞:
𝐂𝐚𝐫𝐝𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 (consult cardiologic, electrocardiogramă, măsurare tensiune arterială, echocardiografie completă - evaluare bidimensionala 2D si mod M, Doppler spectral si color, evaluarea funcției globale cardiace)
𝐆𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨𝐞𝐧𝐭𝐞𝐫𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 (consult gastroenterologic, echografie abdominală)
𝐍𝐞𝐮𝐫𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 (consult neurologic)
𝐌𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧𝐚̆ 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ (consult medicină internă, echografie generală)
𝐏𝐧𝐞𝐮𝐦𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 (consult pneumologie, spirometrie)
𝐄𝐧𝐝𝐨𝐜𝐫𝐢𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 (consult endocrinologic, echografie tiroidiană)
𝐎𝐫𝐭𝐨𝐩𝐞𝐝𝐢𝐞 (consult ortopedic)
𝐃𝐞𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐇𝐞𝐦𝐨𝐠𝐥𝐨𝐛𝐢𝐧𝐚 𝐆𝐥𝐢𝐜𝐨𝐳𝐢𝐥𝐚𝐭𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐚𝐛𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞
𝐎𝐟𝐭𝐚𝐥𝐦𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 (diagnostic oftalmologic complet cu prescripție medicală și eliberarea gratuită de lentile de corecție optică)
𝐀𝐧𝐞𝐬𝐭𝐞𝐳𝐢𝐞 𝐓𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐧𝐬𝐢𝐯𝐚̆ (evaluare generală, integrare consulturi)
Scopul acestei Caravane Medicale este asigurarea de investigații și consulturi medicale de înaltă performanță pentru persoanele cu acces dificil la asemenea servicii, facilitând diagnosticul corect pentru o serie largă de afecțiuni. De asemenea va fi asigurată orientarea către centre medicale/spitale, care să rezolve/ monitorizeze patologiile decelate cu această ocazie.
Cu această ocazie vor fi realizate și 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫 (BASIC LIFE SUPPORT), pentru a promova atitudinea corectă în fața marilor urgențe medicale și în rândul persoanelor fără pregătire medicală.

 

(Articol preluat de pe site-ul www.ziarulexclusiv.ro)

Medicii ATI de la Spitalul Județean din Timișoara, donații pentru omologii din Odessa

 

Medicii de la Terapie Intensivă din Timișoara trimit, marți, ajutoare Spitalului din Odessa (Ucraina), constând în materiale sanitare și medicamente, solicitate de un coleg ucrainean. Astfel, Asociatia pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” Timișoara donează Secției ATI a Spitalului din Odessa materiale sanitare și medicamente, solicitate de medicul șef ATI Odessa, doctorul Oleg Tarabrin. „Am inițiat și noi, ca atâta lume, o acțiune de ajutor a oamenilor din Ucraina. Noi am contactat direct reprezentanții socieătții ucrainene de ATI, cu care avem legături, am intrat în dialog cu șeful ATI-ului pe Odessa și pe Kiev și le-am arătat deschiderea noastră. Astăzi se concretizează acest dialog”, a spus dr. Dorel Săndesc, șeful Secției ATI de la Spitalul Județean din Timișoara. Ajutoarele vor fi preluate astăzi de la Spitalul Județean Timișoara și transportate până la Tulcea de către echipe ISU. Este vorba despre materiale sanitare și medicamente importante pentru tratarea pacienților în stare gravă, mici truse de chirurgie, catetere, pansamente, kituri de monitorizare, antibiotice, medicamente pentru tratamentul durerii și așa mai departe. Odessa, aflat la malul Mării Negre, este unul dintre orașele ucrainene care pot fi atacate în orice moment de trupele ruse.

(Articol preluat de pe site-ul www.pressalert.ro)

„Trup și suflet pentru viață”: medicii și preoții catolici își unesc forțele binelui într-o acțiune fără precedent

Comunitatea medicală din Timișoara a lansat o nouă acțiune originală de voluntariat: „Trup și suflet pentru viață”.

La inițiativa profesorului doctor Dorel Săndesc, medicii timișoreni vor merge în fiecare duminică în bisericile catolice din oraș și la finalul liturghiei vor discuta cu enoriașii și le vor răspunde întrebărilor legate de riscurile covid, vaccinul anti-covid și măsurile de prevenire. Medicii și preoții își unesc astfel forțele și se îngrijesc împreună de sănătatea trupească și sufletească a semenilor.


Duminică a avut prima acțiune de acest fel.
Această inițiativă a fost îmbrățișată de medici de prestigiu din Timișoara, fiecare urmând să meargă voluntar la câte o biserică din oraș: prof. dr. Dorel Săndesc, prof. dr. Cristian Oancea, prof. dr. Dan Lighezan, prof. dr. Bogdan Timar, conf. dr. Ovidiu Bedreag, conf. dr. Ovidiu Fira-Mladinescu, dr. Stela Iurciuc, dr. Virgil Musta și dr. Ciprian Gândac.
Bisericile catolice care și-au deschis porțile medicilor pentru această acțiune fără precedent sunt Parohia I Cetate, Parohia II Fabric, Parohia III Elisabetin, Parohia IV Iosefin, Parohia V Mehala, Parohia VI Fratelia, Parohia VII Freidorf, Biserica Piaristă și Biserica Catolică Bulgărească ,,Notre Dame”.


Nu este prima acțiune voluntară de anvergură lansată de comunitatea medicală din Timișoara, care a organizat în primăvară primul Maraton al Vaccinării, preluat apoi și în alte orașe ale țării.


Medicii voluntari timișoreni au lansat și caravanele medicale de evaluare a stării de sănătate și caravanele vaccinării, destinate oamenilor din comunități izolate și persoanelor sau grupurilor vulnerabile (din aziluri de noapte, cămine de bătrâni, zone defavorizate din orașe).
Acțiunea, care a debutat duminică, 5 decembrie este organizată de Asociația pentru ATI ,,Aurel Mogoșeanu’’ Timișoara.

                                                                  (Articol preluat de pe site-ul www.debanat.ro)

Caravana medicală ATI și Caravana cinematografică ROD, din nou în Timișoara, pe strada Polonă

A doua intervenție majoră a Caravanei ROD în Timișoara va avea loc pe strada Polonă, sâmbătă. Oamenii vor beneficia și de servicii medicale gratuite și se vor putea vaccina cu ser Pfizer sau Johnson & Johnson.

În 4 și 5 septembrie, Caravana cinematografică ROD și Caravana medicală ATI au ajuns în Timișoara, în cartierul Blașcovici. A doua intervenție majoră a Caravanei ROD va avea loc pe strada Polonă (cartierul Freidorf, după pod), sâmbătă, 18 septembrie.

„Intervenția are loc în cadrul programului Timișoara – Capitala Europeană a Culturii 2023. Este unul dintre pașii Caravanei ROD, un proiect cultural itinerant care își propune să aducă cultura în locurile cele mai îndepărtate de marea cultură a orașului: mai precis, în comunitățile marginale sau izolate din partea de vest a României”, spun organizatorii.

Programul zilei de sâmbătă:
Începând cu ora 14, caravana „Împreună pentru viață” va ajunge în cartier. Oamenii pot avea parte de consultații multiple – cardiologie, medicină internă/gastroenterologie, neurologie, pneumologie, pediatrie, endocrinologie, dermatologie. Doritorii se pot vaccina cu ser Pfizer sau Johnson & Johnson până la ora 18. Vaccinarea va fi făcută de personalul din Centrul de vaccinare al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara.

Caravana cinematografică „ROD – Zilele recoltei cinematografice” va organiza în aer liber, în aceeași locație, proiecția unor filme de scurtmetraj.

18:20: Filme de scurtmetraj: „Offstage” (2017, r. Andrei Huțuleac) și „Date Night” (2017, r. Stela Pelin).
19-22: Expoziție foto. Cinci fotografi timișoreni (Oanei Stoian, Remus Dăescu, Petru Cojocaru, Virgil Simonescu și Adrian Pîclișan) vor vernisa poze cu cartierul și locuitorii săi. La finalul expoziției, locuitorii din cartier vor putea să ia acasă pozele în care se recunosc.
19: Film animat „Yeti, omul zăpezilor” (2019).
20:30: va avea loc o reprezentație cu piesa „H U O O O O O ! ! !” a trupei de teatru independent Auăleu.
22: Proiecție documentar animat Crulic (2011). Cu descrierea „Drumul spre dincolo”, animația spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ținut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei. Filmul povestește această dramă cu un umor proaspăt, care te face să râzi și să plângi în același timp.

Intrarea este liberă. Participarea la evenimentele culturale se va face cu respectarea măsurilor în vigoare legate de pandemia COVID-19.
( Articol preluat de pe site-ul www.tion.ro )

Caravana Rod și cea medicală ajung și la Azilul de noapte „Pater Jordan” din Timișoara

 

sursa foto: DocuMentor

Destinații dintre cele mai puțin „bătute” de organizatorii de evenimente culturale sunt atinse, în această perioadă, de cei de la Caravana ROD – Zilele recoltei cinematografice. De această dată, tot în tandem cu medicii, ei vor ajunge la Azilul de noapte „Pater Jordan”.

Asociaţia pentru ATI „A. Mogoşeanu”, în colaborare cu UMF „V. Babeș”’ Timişoara, și Asociația DocuMentor se opresc sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 14, Azilul de noapte „Pater Jordan” (Caritas). Este vorba despre azilul de pe strada Constantin Brâncoveanu. Aici se va derula un nou „episod” din proiectul de voluntariat care implică o parte medicală și una culturală.

Caravana medicală „Împreună pentru viață” va duce specialişti din mai multe spitale din Timişoara, care vor face consulturi, EKG, ecografii și alte explorări în mai multe specialităţi. De asemenea, cei de la Centrul de vaccinare al Spitalului Clinic Județean de Urgență vor face imunizări cu serurile Pfizer sau Johnson&Johnson, pentru cei care doresc acest lucru.

Caravana cinematografică „ROD – Zilele recoltei cinematografice”, a Asociaţiei DocuMentor, va difuza, pe un ecran de mari dimensiuni, filme documentare și artistice. În această săptmână, cei de la ROD au fost la Penitenciarul Timișoara și la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică. Anterior, alături de medici, ei au fost la Costești, în județul Hunedoara, și în cartierul timișorean Blașcovici.

( Articol preluat de pe site-ul www.stiridetimisoara.ro )

Caravana medicală și caravana culturală la pachet pentru locuitorii unui cartier neglijat din Timișoara

Locuitorii cartierului Blașcovici din Timișoara au fost chemați să participe la caravanele medicale și culturale care le pot aduce și sănătate și bună dispoziție. Au venit cu mic cu mare

Două anunțuri simultane i-au chemat pe timișorenii cartierului Blașcovici în week-end pe terenul viran dintre blocuri să profite de analize și consultații gratuite, să se vaccineze dacă doresc și să se bucure de teatru, film și o expoziție de fotografie despre cartierul lor. Au venit aproape 200.

Au pus mână de la mână Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”, Universitatea de Medicină, spitalele din Timișoara și Asociația DocuMentor care s-au asociat pentru a oferi locuitorilor unui cartier uitat de autorități servicii medicale și un strop de cultură. Blașcovici este un perimetru cu blocuri muncitorești aproape de linia ferată și case mici, încet-încet înlocuite de vile, o zonă verde, liniștită, cu lume amestecată, care nu beneficiază de nicio clinică, de supermarket sau de alte facilități.

Doctorul ATI Dorel Săndesc și regizorul Florin Iepan sunt inițiatorii caravanelor „Împreună pentru viață”.

Timișoara nu are prin tradiție mahalale, însă unele cartiere au păstrat un aer patriarhal, conservat de pe vremea când cartierele erau niște sate arondate orașului.

Locuitor din zonă spune povestea cartierului Blașcovici

Apelul prietenos a avut efect
„ Lume, lume! Vă invităm la un nou episod al unui proiect deosebit, medical și cultural, inițiat în premieră națională, care vă oferă consulturi de specialitate multiple: Cardiologie, Medicină Internă/Gastroenterologie, Neurologie, Pneumologie/boli respiratorii, Pediatrie, Endocrinologie/screening al tiroidei, Dermatologie, Alergologie etc. Vom face măsurarea tensiunii arteriale, EKG, Ecografie, Spirometrie/teste respiratorii, Dermatoscopie și alte teste. TOTUL GRATUIT! Vaccinare, pentru cei care doresc, cu vaccinuri Pfizer sau Johnson&Johnson”, sună chemarea organizatorilor distribuită pe rețelele sociale, pe afișe și fluturași.


Medicul ATI Dumitru Șutoi întocmește fișa medicală a unui pacient

Când am ajuns la fața locului, cele cinci corturi marcate fiecare cu o specialitate medicală și dotate cu aparatură, ca niște cabinete veritabile, erau ocupate, iar la masa din mijloc pacienților li se lua tensiunea și li se întocmea o fișă medicală. În fața cortului de Medicină internă stătea lumea în așteptare pe scaune.

„Mi-am pus halatul alb și am plecat prin cartier cu unul din colegii mei să anunțăm că suntem aici. Am vorbit cu lumea din blocuri, am trecut și pe la birtul cartierului, „La Oana”, să chemăm oamenii explicându-le că nu am venit să îi forțăm să se vaccineze, ci le oferim analize și consultații medicale gratuite”, ne-a povestit doctorul Dorel Săndesc, președintele Asociației pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”. Pe parcursul zilei de sâmbătă, 4 septembrie, cei 30 de medici voluntari și trei auxiliari n-au avut decât mici pauze, fiindcă în decurs de cinci ore au consultat aproape 60 de pacienți.

Cortul de consultații Endocrinologie are ecograf pentru depistarea bolilor tiroidei

Doctorița Sorina Neagu, specialist ORL, a venit de la Orăștie. S-a cunoscut cu echipa de la Timișoara cu ocazia unei caravane similare în zona Orăștiei și s-a oferit voluntar. Tânărul medic Dumitru Șutoi face parte din echipa ATI și își motivează prezența prin compasiunea pentru oamenii suferinzi.
Doamna Dana David, specialist în endocrinologie, a făcut până la sfârșitul zilei 30 de ecografii menite să descopere suferințe ale tiroidei și alte boli endocrine.


Photo Gallery:

Caravana Medicală și Caravana Culturală într-un cartier timișorean

„Multă lume nu își verifică tiroida decât când e târziu. Am găsit câteva cazuri, nu foarte grave, dar cu suspiciuni și am programat pacienții să revină cu trimitere de la medicul de familie, să continuăm investigațiile”, ne-a spus doamna doctor.
Persoanele care stau la coadă să le vină rândul după ce au trecut pe la alte „cabinete” sunt, în general, în vârstă. Au tensiune, probleme cu inima sau cu digestia. Nu le vine să creadă că totul poate fi așa e simplu, că primesc asistență specializată fără să umble pe la policlinici și spitale.
„E prima oară în viața mea că văd așa ceva. E o minune!”, îmi împărtășește o doamnă cu destule suferințe știute și neștiute, care au purtat-o prin spitale.

Pacienții sunt îndrumați spre corturile unde se fac examinări de specialitate

Nici cortul de Pediatrie nu a rămas fără vizitatori. În cartierul Blașcovici sunt mulți copii, deși banățenii sunt codași la demografie. Părinții i-au adus pentru a fi siguri că totul e în ordine.
Un exercițiu de solidaritate
„Îmi dau seama după afluență, și aici, și la Buziaș sau Orăștie unde am fost anterior, că oamenii evită să meargă la medic din două motive: pandemia și prejudecata că doctorul așteaptă bani. Medicii care vin voluntari la acțiunile noastre vindecă nu doar boli, ci și prejudecățile instalate adânc în mentalitatea oamenilor. În plus, este un exercițiu care a unit corpul medical, de obicei divizat. Am avut peste 700 de medici care au lucrat gratis la Maratonul vaccinării, când am vaccinat peste 8000 de persoane, oricând găsim voluntari pentru caravanele noastre, e suficient să lansăm chemarea”, spune doctorul Dorel Săndesc, sufletul acțiunilor.
Treaba nu se termină cu un consult, ci continuă cu programarea pacienților la investigații extinse, dacă e cazul.

Doctorul Dorel Săndesc și profesorul Aurel Mogoșeanu, părintele ATI din Timișoara

În Blașcovici doctorul Săndesc l-a adus și pe părintele ATI-ului timișorean, profesorul Aurel Mogoșeanu, nonagenar peste puțin timp, cu 42 de ani de carieră în ATI. „Sunt fericit și puțin trist când văd ce fac acești tineri, succesorii mei. Trist fiindcă eu nu am putut să fac ce fac ei azi, vremurile erau altele. Dar când îi văd, îmi crește inima, știu că nu a fost degeaba”, se confesează venerabilul profesor.
Se apropie încheierea programului medical. Sunt și șase nou vaccinați, convinși de medici că totul va fi bine. Cei mai mulți pacienți erau deja vaccinați, fiindcă au înțeles că aceasta e soluția.

Fotografia de la sfârșitul zilei. După aproape 60 de consultații, fețele sunt destinse
Pozele de grup de la final ale medicilor arată chipuri destinse, nici urmă de „burnout”, după o muncă în ritm susținut. Data viitoare se va merge la azilul de noapte.
Porția de cultură: teatru, film, expoziție foto
Forfota din zonă este dublată de pregătirile pentru felia de cultură oferită de Caravana cinematografică a festivalului ROD, organizată de Asociația DocuMentor după vizitele medicale. Se instalează un ecran uriaș, se verifică amplificatoarele de sunet, iar în fundal stau înșirate pe frânghie, ca rufele la uscat, fotografii realizate de cinci fotografi care au dat o raită prin cartier și au prins în instantanee figuri, atitudini, cutume. Ei sunt Adrian Pîclișan, Oana Stoian, Remus Daescu, Petru Cojocaru, Virgil Simionescu. Blașcovicenii sunt amuzați când se recunosc în imagini.

Fetița se recunoaște în fotografiile din expoziția inițiată de DocuMentor despre cartierul Blașcovici din Timișoara

Regizorul Florin Iepan, organizatorul Festivalului ROD, crede că, pe de o parte este o acțiune culturală rar oferită comunităților mici, în aer liber, pe de alta, asocierea cu Caravana medicală este un gest de admirație pentru ce fac acești doctori, în timpul lor liber.

Teatrul independent Auoleu în fața publicului din Blașcovici

Și DocuMentor a folosit chemări simpatice pentru a atrage publicul:„Nu știm dacă ați auzit, dar e musai să aflați. După drumuri prin Banat, sâmbătă și duminică aducem Caravana culturală ROD înapoi în Timișoara, pe strada Cosmonauților. I-am chemat pe Auăleu și pe Teatrul Basca să facă spectacol; aducem ecran și filme – de la scurtmetraje la lungi, de la animații la live action – pentru a încânta cartierul, de la mic la mare”.

Începe Festivalul ROD și caravana cinematografică în cartierul Blașcovici

Scaunele verzi așezate cu distanța regulamentară s-au umplut spre seară când actorii teatrului independent Auoleu, Christine Cizmaș și Ionuț Pârvulescu, au distrat publicul cu un Huooo! satiric despre societatea românească, pentru cine are urechi de auzit. La filmul Yeti, omul zăpezilor, o animație de Hollywood, cum ne-au asigurat organizatorii, copiii cartierului s-au asezat mai în față, vegheați de părinți și bunici, care s-au amuzat și ei deopotrivă.

Yeti, omul zăpezilor, animație premiată pentru mici și mari

Duminică publicul e așteptat la documentarul Crulic și la Casa cu maimuțe, un spectacol al teatrului Basca.
S-a lăsat întunericul, au apărut jachetele și păturile pentru o vizionare confortabilă, fiindcă începe să se facă simțită răcoarea toamnei, în acest luminos debut de septembrie.
( Articol preluat de pe site-ul www.romania.europalibera.org )

Asociația pentru ATI a medicului Săndesc merge în Munții Orăștiei: analize, investigații, punct de vaccinare și filme în aer liber

Medici, asistenți și voluntari din cadrul Asociației pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu” Timișoara, condusă de doctorul Dorel Săndesc, merg în 21 august la Costești, în județul Hunedoara, într-o caravană care va permite oamenilor acces la servicii de sănătate, consultări și posibilitatea de a se vaccina. Acțiunea se va desfășura într-un cadru artistic.

În data de 21 august, Asociația pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu”, specialiști din Timișoara și medici de la Spitalul Municipal Orăștie vor merge în tabăra școlară de la Costești pentru o evaluare a stării de sănătate a populației. Se vor face consulturi pentru mai multe afecțiuni (gastrice, respiratorii, neurologice, O.R.L, ginecologice), analize de laborator, EKG, ecografii și măsurători optice și chiar ochelari pentru persoanele vârstnice. Vor fi organizate și mini-cursuri de educație sanitară a populației și activități precum acordarea primului ajutor sau modalități de auto-controlare de către femei a leziunilor ce pot apărea la nivelul sânilor.
Tot aici va exista și un punct de vaccinare, unde vor fi disponibile vaccinurile Pfizer sau Johnson&Johnson, medicii implicați fiind din cadrul DSP Hunedoara.
Toate activitățile vor avea loc într-un cadru artistic, în care vor rula filme și documentare în cadrul caravanei cinematografice „ROD-Zilele recoltei cinematografice’’. Filmele vor rula în zona scenei din apropierea râului Costești, începând cu ora 20.30.
Consultările se vor desfășura în intervalul 8.30 – 16.30, iar cei ce doresc analize de laborator trebuie să se prezinte la recoltare între orele 8.15 – 9.15, fără să mănânce înainte. Persoanele care vin la consultații sau/și vaccinare trebuie să aibă cu ele un act de identitate și documentele medicale pe care le au de la consulturi sau internări anterioare.
Asociația pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu” condusă de medicul Dorel Săndesc realizează astfel de proiecte de evaluare a stării de sănătate a populației anual. Asociația profesorului Săndesc a inițiat și primul maraton de vaccinare, la Timișoara, unde peste 700 de medici și voluntari au imunizat în două ediții de maraton, de șase zile, peste 8.500 de persoane. Modelul maratonului a fost preluat mai apoi și de alte orașe din țară. Caravana medicală se bucură de finanțarea serviciilor prin fonduri norvegiene.
( Articol preluat de pe site-ul www.tion.ro )

Acțiune de vaccinare la Certeju de Sus

Circa 200 de persoane vor fi vaccinate împotriva COVID-19 în urma unei acțiuni voluntare a cadrelor medicale. De data aceasta „caravana” ajunge în comuna hunedoreană Certeju de Sus.
Echipă din Timișoara
O echipă de voluntari formată din 16 medici și asistente de la Spitalul Județean Timișoara, coordonată de prof.dr. Dorel Săndesc, va ajunge, sâmbătă, în comuna Certeju de Sus, unde va desfășura o acțiune de vaccinare împotriva „COVID-19”.
”Organizarea vaccinării persoanelor din această zonă a fost posibilă, în primul rând, datorită cadrelor medicale voluntare dar și cu sprijinul prefectului județului Hunedoara, Călin Petru Marian, al primarului comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian, al Direcției de Sănătate Publică, al Poliției Române și al Serviciului de Telecomunicații Speciale – Hunedoara”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara.
La Certeju de Sus s-au înscris pentru a fi vaccinate aproape 200 persoane cu vârsta peste 65 de ani, cu afecțiuni cronice, imobilizate sau nedeplasabile, împreună cu membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie.
O acțiune similară a avut loc, la finele lunii februarie, în Orăștioara de Sus.
( Articol preluat de pe site-ul www.stiridinvest.ro )

Caravană mobilă de vaccinare împotriva Covid la Orăştioara de Sus

21 februarie 2021 Mesagerul Hunedorean


O echipă de voluntari formată din medici şi asistente de la Spitalul Judeţean Timişoara, coordonată de prof.univ. dr. Dorel Săndesc, au mers în comuna Orăştioara de Sus şi i-au vaccinat pe localnici împotriva Covid.

Vaccinarea persoanelor din această zonă a putut fi organizată în primul rând datorită cadrelor medicale voluntare, dar şi cu sprijinul prefectului judeţului Hunedoara, Călin Marian, al Direcţiei de Sănătate Publică, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcţiei Ju¬de¬ţene de Tineret şi Sport şi al primăriei Or㺬tioa¬ra de Sus. Serviciul de Teleco¬mu¬nicaţii Speciale Hunedoara a asigurat do¬tarea tehnică şi conectarea Centrului de vac¬cinare la sistemul naţional. Aproape 200 de persoane s-au înscris pentru vaccinare.
„Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, vicepre¬şe¬dinte al Societăţii Române de A.T.I, prorector al Facultăţii de Medicină din Timişoara, ori¬ginar din comuna Orăştioara de Sus, spune că acţiunea de voluntariat pentru vaccinarea împotriva Covid-19 înseamnă un act medical important pentru persoanele din zone îndepărtate de centrele de vaccinare din oraşe. Mai mult, consideră coordonatorul ac¬ţiunii, Orăştioara de Sus a fost aleasă ca prim proiect pentru judeţul Hunedoara în semn de respect faţă de oamenii printre care şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa.
Prefectul judeţului, Călin Petru Marian, este mulţumit de reuşita acţiunii de vacci-nare şi intenţionează să propună medicilor şi asistentelor din Timişoara să continue această caravană mobilă, în limita timpului avut la dispoziţie, şi în alte zone rurale în¬depărtate, din judeţul Hunedoara”, se arată în comuni¬catul Prefecturii Hunedoara. (A. Năstase)
( Articol preluat de pe site-ul www.mesagerulhunedorean.ro )

Compania Smithfield România anunță donații pentru Asociația “Dr. Victor Babeș” și Asociația pentru ATI “Aurel Mogoșeanu”

Ca parte a efortului global al Smithfield Foods împotriva COVID-19, cei peste 4.500 de angajați ai companiei Smithfield România sunt mândri să sprijine cadrele medicale aflate în linia întâi a confruntării medicale cu pandemia de coronavirus.
Recent, compania a făcut donații Asociației Dr. Victor Babeș Timișoara (100.000 lei) și Asociației pentru ATI “Aurel Mogoșeanu” din Timișoara (100.000 lei), în vederea combaterii extinderii virusului COVID 19. Totodată, compania a demarat achiziția de echipamente medicale de protecție spre a fi oferite cu titlu de sponsorizare mai multor instituții medicale din județul Timiș, în valoare de 80.000 de lei.
“Mesajul nostru este că, împreună, putem depăși acest moment critic. Este esențial să rămânem calmi, să fim responsabili și să ajutăm comunitatea din care facem parte, respectând totodată măsurile de protecție și de combatere a transmiterii virusului. De aceea, vom continua să susținem eforturile cadrelor medicale din comunitățile noastre, așa cum am mai făcut-o deja, oferind sprijin financiar sau echipamente medicale pentru spitalele din Timișoara”, a declarat Goran Panici, Director General, Smithfield România.
Aceste acțiuni se înscriu în programul prioritar Smithfield România de sprijin pentru spitalele și instituțiile medicale din Timișoara și din județul Timiș, care în ultimul an a mai inclus: donații în valoare de 200.000 de euro, prin care a fost renovată o secție a noii clădiri a Spitalului de copii Louis Țurcanu din Timișoara; sprijin pentru reparația centrului medical pentru copii și tineri ai Fundației Cristian Șerban; sprijin financiar pentru achiziționarea echipamentelor necesare unui centru de transfuzie mobil care deservește cele 17 spitale din județul Timiș; sprijin financiar oferit Asociației Pacienților cu Reumatism din Banat pentru achiziționarea de echipamente medicale; sprijin financiar oferit Spitalului Dr. Karl Diel din Jimbolia pentru achiziția de aparatură medicală.
( Articol preluat de pe site ul www.ziuadevest.ro )

Campania „Izolați cu Dumnezeu” - Caravana medicală de pe Muntele Athos, decembrie 2018

În Decembrie 2018, un grup de medici au făcut un pelerinaj pe Muntele Athos. Între ei s-a aflat si Prof. Dr. Dorel Sandesc, inițiatorul Caravanei medicale „Izolați in România” prin care un număr mare de medici timișoreni s-au deplasat în zone izolate din Romania asigurând o evaluare medicală complexă pentru oamenii din aceste locuri (analize de sange si urina, EKG, probe respiratorii, ecografie generala si cardiacă, examen oftalmologic, examen pediatric, consult medicina internă, urologie, etc).
Inspirați de această experiență si la sugestia Parintelui Andrei din judetul Alba, medicii au organizat o campanie similară pentru călugării si muncitorii de la Schitul românesc Prodromu si Manastirea Vatopedu. Au fost astfel examinati peste 70 de oameni si au fost efectuate si mici intervenții chirurgicale în punctele sanitare amenajate în Mănăstiri. „Si pentru ca toate trebuiau sa poarte un nume”, un prieten a numit aceasta campanie „Izolati cu Dumnezeu”…
Acțiunea a fost primită cu recunoștință și bucuri e și s-a convenit reluarea ei la următoarele vizite, cand se va asigura și un curs practic de prim-ajutor. La această acțiune au participat printre alții Prof.Dr.Tiberiu Bratu, Prof. Dr .Victor Dumitrașcu, Conf. Dr. Ovidiu Bedreag, Conf. Dr. Ovidiu Boruga, Dr Claudiu Barsac, Dr Cosmin Costea si Prof Dr Dorel Sandesc.

 
 

 

 

IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA - Caravana medicală organizată în comuna Nadăş, jud. Arad 26-28.10.2018

Etapa a 3-a a proiectului „Împreună pentru viață – Izolați în România”, caravana medicală inițiată de Asociația Non Profit pentru Anestezie și Terapie Intensivă “Aurel Mogoșeanu”, ce încearcă să compenseze lipsa adresabilității la medic și deficitul de servicii medicale din zonele rurale izolate ale României – va avea loc în perioada 26-28 octombrie a.c., în comuna Nadăș (județul Arad), un loc greu încercat în perioada post-revoluționară.

Medici din Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, din specialitățile anestezie-terapie intensivă, urologie, medicină internă, cardiologie, împreună cu colegii lor din Spitalul Municipal de Urgență Timișoara, din specialitățile oftalmologie și cardiologie, vor efectua consulturi complexe, multidisciplinare, urmând modelul edițiilor anterioare din Valea Cernei și Munții Orăștiei.Vor beneficia de servicii medicale complexe (analize medicale, consult cardiologic, urologic, gastroenterologic, oftalmologic) locuitorii localităților Nadăș, Tauț, Minișel, caravana medicală stabilindu-și locația în Nadăș.“Rostul medicului este să-și ajute semenii. Or, sunt oameni care nu pot ajunge la un medic, deși ar avea nevoie de o consultație, de un sfat, de analize, de medicație. Ei bine, am hotărât să mergem noi la oamenii din așezările izolate, greu accesibile. Sunt bucuros că suntem împreună pentru viață”, a spus inițiatorul proiectului, prof. univ. dr. Dorel Săndesc.

Caravana medicală mobilă de la Spitalul Judeţean din Timișoara s-a aflat la a treia ediţie şi a fost compusă din 30 de medici de toate specialitaţile. Având în dotare trei aparate EKG, laborator de analize mobil, au oferit consultaţii gratuite de urologie, cardiologie, interne şi oftalmologie. Pacienții cu probleme de vedere au primit gratuit ochelarii de care au nevoie.
Sâmbătă, până la ora prânzului, au fost consultate 120 de persoane din satele Nadăş, Minişul de Sus, Minişul de Jos şi Tauţ din judeţul Arad. Pentru că le este greu să ajungă la medic plecând din vârf de munte, unii localnici spun că nu au mai fost la doctor chiar și de câțiva zeci de ani.
Fiecare sat al comunei Tauţ are câteva sălaşuri care de care mai izolate. Sunt cazuri în care oamenii au de parcurs chiar și 10 kilometri pentru a ajunge la Cabinetul Medical din centrul comunei.
Pentru cei care nu au avut cu ce să se deplaseze, Primăria le-a asigurat mijlocul de transport necesar pe raza comunei pentru a putea ajunge la caravană să-şi facă analizele şi controlul medical.

 

 

IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA - Caravana medicală organizată la Orăştioara de Sus, Munţii Orăştiei 14-16.09.2018

Munţii Orăştiei, pentru o ediţie deosebită a Caravanei medicale «Izolaţi în România», iniţiată de Asociaţia pentru ATI „Aurel Mogoşeanu“, în parteneriat cu Dare Agency şi TVR Timişoara. Am avut un număr mare de medici voluntari: 35 (30 din Timişoara, trei de la Spitalul Municipal Orăştie, unul de la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu şi medicul de familie local. Au fost peste 140 de oameni evaluaţi medical complex (analize de sânge, urină, EKG, ecografie, spirometrie, examen oftalmologic, diverse consulturi de specialitate) şi peste 150 de cărţi donate Bibliotecii Orăştioara de Sus. Mulţumim din suflet tuturor oamenilor din aceste locuri, în frunte cu domnul primar Inăşescu, pentru dragostea şi ospitalitatea extraordinare cu care ne-au primit. Evocarea istorică şi tradiţiile populare oferite, la care am participat cu bucurie, ne-au emoţionat până la lacrimi. Şi cum puteam încheia această experienţă profundă decât cu o vizită la originile noastre, cetatea şi sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia! Mulţumim partenerilor noştri: Cramele Recaş, Casa Auto Timişoara, Bioclinica SA, domnul Burtea.

 
 
 

IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA - Caravana medicală organizată la Ineleţ, Valea Cernei 27-29.07.2018

Într-o remarcabilă serie de documentare intitulată “Izolați în România”, TVR Timișoara a adus în atenția societății românești comunitățile umane care trăiesc izolate în diferite zone ale României. Impresionați de aceste documentare, un grup de medici timișoreni, prin Asociația pentru A.T.I. “Aurel Mogoșeanu” a organizat o caravană medicală pentru acești oameni, în colaborare cu “Dare Agency”. Astfel am asigurat pentru 88 de oameni care trăiesc izolați pe platourile Ineleț din Banatul Montan, o evaluare medicală complexă ce a inclus consulturi clinice, analize de laborator, EKG, spirometrie, ecografie abdominală, cardiacă și urinară precum și consulturi de specialitate, pentru mulți dintre ei în premieră, iar cei depistați cu probleme au fost ajutați cu tratamentul adecvat. Pe lângă aceasta au fost donate medicamente și materiale sanitare precum și o tabletă electronică prin care oamenii de pe platoul Ineleț se vor putea conecta prin Skype cu medicii din Clinica A.T.I. a Spitalului Județean Timișoara.

Succesul acestei acțiuni, mulțumirea și bucuria acestor oameni ne determină să continuăm campania “Împreună pentru viață”. Urmatoarea acțiune va avea loc în luna septembrie pentru oamenii care trăiesc în comunități izolate in Munții Orăștiei. Organizarea unei astfel de campanii implică costuri semnificative (reactivi pentru analize de laborator, materiale sanitare consumabile, medicamente, deplasare, cazare, masă, logistică); aceste costuri au fost acoperite în prima acțiune integral de Asociația pentru A.T.I. “Aurel Mogoșeanu”, medicii participanți, “Dare Agency”, cu sprijinul Spitalului Județean Timișoara.

 

Intalnire medici ATI cu membri ai cultului religios Martorii lui Iehova