Ne găsiţi şi pe: Facebook Instagram

Activitate

Campania „Izolați cu Dumnezeu” - Caravana medicală de pe Muntele Athos, decembrie 2018

În Decembrie 2018, un grup de medici au făcut un pelerinaj pe Muntele Athos. Între ei s-a aflat si Prof. Dr. Dorel Sandesc, inițiatorul Caravanei medicale „Izolați in România” prin care un număr mare de medici timișoreni s-au deplasat în zone izolate din Romania asigurând o evaluare medicală complexă pentru oamenii din aceste locuri (analize de sange si urina, EKG, probe respiratorii, ecografie generala si cardiacă, examen oftalmologic, examen pediatric, consult medicina internă, urologie, etc).
Inspirați de această experiență si la sugestia Parintelui Andrei din judetul Alba, medicii au organizat o campanie similară pentru călugării si muncitorii de la Schitul românesc Prodromu si Manastirea Vatopedu. Au fost astfel examinati peste 70 de oameni si au fost efectuate si mici intervenții chirurgicale în punctele sanitare amenajate în Mănăstiri. „Si pentru ca toate trebuiau sa poarte un nume”, un prieten a numit aceasta campanie „Izolati cu Dumnezeu”…
Acțiunea a fost primită cu recunoștință și bucuri e și s-a convenit reluarea ei la următoarele vizite, cand se va asigura și un curs practic de prim-ajutor. La această acțiune au participat printre alții Prof.Dr.Tiberiu Bratu, Prof. Dr .Victor Dumitrașcu, Conf. Dr. Ovidiu Bedreag, Conf. Dr. Ovidiu Boruga, Dr Claudiu Barsac, Dr Cosmin Costea si Prof Dr Dorel Sandesc.

 
 

 

 

IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA - Caravana medicală organizată în comuna Nadăş, jud. Arad 26-28.10.2018

Etapa a 3-a a proiectului „Împreună pentru viață – Izolați în România”, caravana medicală inițiată de Asociația Non Profit pentru Anestezie și Terapie Intensivă “Aurel Mogoșeanu”, ce încearcă să compenseze lipsa adresabilității la medic și deficitul de servicii medicale din zonele rurale izolate ale României – va avea loc în perioada 26-28 octombrie a.c., în comuna Nadăș (județul Arad), un loc greu încercat în perioada post-revoluționară.

Medici din Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, din specialitățile anestezie-terapie intensivă, urologie, medicină internă, cardiologie, împreună cu colegii lor din Spitalul Municipal de Urgență Timișoara, din specialitățile oftalmologie și cardiologie, vor efectua consulturi complexe, multidisciplinare, urmând modelul edițiilor anterioare din Valea Cernei și Munții Orăștiei.Vor beneficia de servicii medicale complexe (analize medicale, consult cardiologic, urologic, gastroenterologic, oftalmologic) locuitorii localităților Nadăș, Tauț, Minișel, caravana medicală stabilindu-și locația în Nadăș.“Rostul medicului este să-și ajute semenii. Or, sunt oameni care nu pot ajunge la un medic, deși ar avea nevoie de o consultație, de un sfat, de analize, de medicație. Ei bine, am hotărât să mergem noi la oamenii din așezările izolate, greu accesibile. Sunt bucuros că suntem împreună pentru viață”, a spus inițiatorul proiectului, prof. univ. dr. Dorel Săndesc.

Caravana medicală mobilă de la Spitalul Judeţean din Timișoara s-a aflat la a treia ediţie şi a fost compusă din 30 de medici de toate specialitaţile. Având în dotare trei aparate EKG, laborator de analize mobil, au oferit consultaţii gratuite de urologie, cardiologie, interne şi oftalmologie. Pacienții cu probleme de vedere au primit gratuit ochelarii de care au nevoie.
Sâmbătă, până la ora prânzului, au fost consultate 120 de persoane din satele Nadăş, Minişul de Sus, Minişul de Jos şi Tauţ din judeţul Arad. Pentru că le este greu să ajungă la medic plecând din vârf de munte, unii localnici spun că nu au mai fost la doctor chiar și de câțiva zeci de ani.
Fiecare sat al comunei Tauţ are câteva sălaşuri care de care mai izolate. Sunt cazuri în care oamenii au de parcurs chiar și 10 kilometri pentru a ajunge la Cabinetul Medical din centrul comunei.
Pentru cei care nu au avut cu ce să se deplaseze, Primăria le-a asigurat mijlocul de transport necesar pe raza comunei pentru a putea ajunge la caravană să-şi facă analizele şi controlul medical.

 

 

IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA - Caravana medicală organizată la Orăştioara de Sus, Munţii Orăştiei 14-16.09.2018

Munţii Orăştiei, pentru o ediţie deosebită a Caravanei medicale «Izolaţi în România», iniţiată de Asociaţia pentru ATI „Aurel Mogoşeanu“, în parteneriat cu Dare Agency şi TVR Timişoara. Am avut un număr mare de medici voluntari: 35 (30 din Timişoara, trei de la Spitalul Municipal Orăştie, unul de la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu şi medicul de familie local. Au fost peste 140 de oameni evaluaţi medical complex (analize de sânge, urină, EKG, ecografie, spirometrie, examen oftalmologic, diverse consulturi de specialitate) şi peste 150 de cărţi donate Bibliotecii Orăştioara de Sus. Mulţumim din suflet tuturor oamenilor din aceste locuri, în frunte cu domnul primar Inăşescu, pentru dragostea şi ospitalitatea extraordinare cu care ne-au primit. Evocarea istorică şi tradiţiile populare oferite, la care am participat cu bucurie, ne-au emoţionat până la lacrimi. Şi cum puteam încheia această experienţă profundă decât cu o vizită la originile noastre, cetatea şi sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia! Mulţumim partenerilor noştri: Cramele Recaş, Casa Auto Timişoara, Bioclinica SA, domnul Burtea.

 
 
 

IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA - Caravana medicală organizată la Ineleţ, Valea Cernei 27-29.07.2018

Într-o remarcabilă serie de documentare intitulată “Izolați în România”, TVR Timișoara a adus în atenția societății românești comunitățile umane care trăiesc izolate în diferite zone ale României. Impresionați de aceste documentare, un grup de medici timișoreni, prin Asociația pentru A.T.I. “Aurel Mogoșeanu” a organizat o caravană medicală pentru acești oameni, în colaborare cu “Dare Agency”. Astfel am asigurat pentru 88 de oameni care trăiesc izolați pe platourile Ineleț din Banatul Montan, o evaluare medicală complexă ce a inclus consulturi clinice, analize de laborator, EKG, spirometrie, ecografie abdominală, cardiacă și urinară precum și consulturi de specialitate, pentru mulți dintre ei în premieră, iar cei depistați cu probleme au fost ajutați cu tratamentul adecvat. Pe lângă aceasta au fost donate medicamente și materiale sanitare precum și o tabletă electronică prin care oamenii de pe platoul Ineleț se vor putea conecta prin Skype cu medicii din Clinica A.T.I. a Spitalului Județean Timișoara.

Succesul acestei acțiuni, mulțumirea și bucuria acestor oameni ne determină să continuăm campania “Împreună pentru viață”. Urmatoarea acțiune va avea loc în luna septembrie pentru oamenii care trăiesc în comunități izolate in Munții Orăștiei. Organizarea unei astfel de campanii implică costuri semnificative (reactivi pentru analize de laborator, materiale sanitare consumabile, medicamente, deplasare, cazare, masă, logistică); aceste costuri au fost acoperite în prima acțiune integral de Asociația pentru A.T.I. “Aurel Mogoșeanu”, medicii participanți, “Dare Agency”, cu sprijinul Spitalului Județean Timișoara.

 

Intalnire medici ATI cu membri ai cultului religios Martorii lui Iehova